Tuesday, March 8, 2011

Pengenalan Lari Berpagar

PENGENALAN OLAHRAGA

LARI BERPAGAR

Acara berpagar adalah acara balapan yang menarik dan diminati ramai. Acara ini juga merupakan acara lari pecut tetapi menggunakan pagar sebagai halangan. Atlet seharusnya memiliki kepantasan berlari disertai dengan kebolehan melepasi pagar-pagar dengan lancar dan berkesan dalam masa yang paling minimum di udara. Kelancaran berlari semasa berada di antara pagar-pagar yang terentang dan sewaktu melepasi pagar-pagar tersebut merupakan keperluan utama bagi peserta untuk berjaya dalam sesuatu perlumbaan.Kelancaran pergerakan ini disebut ritma. Atlet perlu mempunyai fleksibiliti yang tinggi supaya dapat mengkoordinasikan pergerakan tangan dan kaki agar dapat menghasilkan larian yang lancar.


Dalam acara lari berpagar, seseorang itu dikehendaki berlari seberapa pantas yang boleh di antara pagar dan melepasi halangan (pagar) itu. Masalah utama yang dihadapi oleh atlet ialah cara melepasi pagar. Ini mungkin disebabkan oleh kekurangan pengetahuan mengenai teknik lari berpagar,kekurangan kelembutan di sendi pinggul dan belakang dan rasa takut pada halangan (pagar). Untuk mencapai kejayaan dalam acara ini kelemahan-kelemahan ini hendaklah diatasi terlebih dahulu. Kemungkinan besar perkara ini sukar dicapai di kalanngan pelajar sekolah. Namun begitu, acara lari berpagar boleh diperkenalkan untuk tujuan keseronokan dan kecergasan fizikal.Atlet yang tinggi dengan mempunyai kaki yang panjang ,mempunyai kelembutan dan kepantasan biasanya berjaya dalam acara ini. 


Dalam acara lari berpagar, empat lorong di sediakan. Tandaan di buat dengan kapur atau kayu pada setiap lorong dengan jarak yang berlainan. Dalam lorong pertama, jarak di antara tandaan adalah 5 meter,lorong 2 ialah 6 meter,manakala lorong ke 3 ialah 7 meter dan lorong ke 4 ialah 8 meter.
Nilai murni dapat diterapkan dalam diri pelajar melalui acara lari berpagar ini. Nilai murni yang pertama adalah saling membantu dan bekerjasama antara satu sama lain. Pelajar membantu menyediakan peralatan untuk beraktiviti .Nilai murni yang kedua ialah mematuhi peraturan dan undang-undang yang disediakan. Pelajar melakukan aktiviti mengikut arahan guru. Nilai yang ketiga ialah bertanggungjawab. Pelajar dapat menjaga peralatan larian dengan baik . Nilai yang keempat ialah toleransi. Pelajar bersabar menunggu giliran melakukan larian dan tidak merungut.


REKOD-REKOD ACARA LARI BERPAGAR

SUKMA 2008

Dalam acara 110m lari berpagar, satu rekod baru telah dibuat oleh pelari Sabah, Rayzamsyah Wan Sofian apabila beliau berjaya mencatat 14.10s untuk mengekalkan pingat emas yang dimenanginya 2 tahun lalu di Kedah.Larian bertenaga pelari berusia 20 tahun ini meletakkan beliau dihadapan meninggalkan pelari dari Terengganu, Mohd Muslim Sidek dengan catatan 14.79s dan pelari dari Johor, Mohd Rohaizad Jamil dengan catatan 14.90s.

SUKAN UNIVERSITI ASEAN 2008 (SUA 2008)

Atlet lari berpagar terkemuka negara Mohd Robani Hassan memperbaharui rekod Sukan Universiti Asean 2008 (SUA 2008) dalam acara 110m lari berpagar untuk memenangi pingat emas dalam edisi ke-14 temasya itu di Stadium Nasional di Bukit Jalil .

Robani, 25, mencatatkan 14.07s bagi memadamkan catatan 14.08s yang dilakukan di Hanoi dua tahun lepas.Pingat perak menjadi milik Abdul Hakeem Abdul Halim dari Indonesia (14.45s) manakala gangsa pula dimenangi Suriya Judsri dari Thailand (14.55s).

"Sebenarnya, saya mampu untuk berlari di bawah 14s. Bagaimanapun, saya tidak cukup cergas untuk melakukannya," kata Robani, sambil menambah masa terbaiknya ialah 13.85s yang dilakukannya pada Terbuka Malaysia Julai lepas sebelum Olimpik Beijing.

SUKAN SEA KORAT, THAILAND 2008

Olahraga terus menjadi antara penyumbang utama pingat pada Sukan SEA ke-24 di sini apabila meraih dua lagi emas di samping satu rekod baru dalam acara 110 meter lari berpagar pada hari keempat saingan di Stadium Utama Keputeraan Raja Thai Ke-80 semalam.

Emas terbaru itu diraih Rayzamshah Wan Sofian dalam acara 110 meter lari berpagar lelaki.Kejayaan Rayzamshah, 19, paling bergaya semalam kerana selain berjaya meraih emas pada penyertaan pertamanya, anak kelahiran Keningau, Sabah ini turut mencipta rekod baru Sukan SEA dengan catatan 13.91 saat.

Di samping itu, catatan masanya semalam adalah kali pertama berjaya dilakukannya di bawah 14 saat. Rekod lama acara ini iaitu 13.92s dipegang atlet Thailand, Suplan Wongshriphuck yang turut beraksi semalam tetapi terpaksa berpuas hati di tempat kedua manakala seorang lagi atlet negara, Muhd. Faiz Muhammad ketiga.Dengan kejayaan Rayzamshah itu, Malaysia turut berjaya mengekalkan mahkota acara itu yang dimenangi Mohd. Robani Hassan di Filipina, dua tahun lalu.Namun hasrat sama yang mahu dilakukan atlet 100 meter lari berpagar wanita, Moh Siew Wei, 29, tidak kesampaian apabila sekadar meraih perak sekali gus gagal mempertahankan pingat emas yang dimenanginya dua tahun lalu.

SUKAN ASIA DOHA

Ini merupakan pingat kedua olahraga di Doha selepas Noraseela Khalid menghadiahkan pingat gangsa dalam 400m lari berpagar wanita.

Namun begitu, hasrat Robani Hassan untuk memberi cabaran terbaik kepada juara Olimpik dan pemegang rekod dunia, Liu Xiang dari China berakhir dengan dia menduduki tempat terakhir di final 110m lari berpagar selepas mencatat 14.04s. Liu seperti dijangka meraih emas dengan 13.15s.

OLIMPIK BEIJING 2008

Atlet wanita AS, Dawn Harper menjuarai acara 100 meter lari berpagar ketika kategori lelaki begitu merasai kehilangan Lui Xiang yang menarik diri akibat cedera. Acara separuh akhir 110 meter lari berpagar lelaki muda dikuasai atlet Cuba yang juga pemegang rekod dunia, Dayron Robles.

KEMAHIRAN LARI BERPAGAR

Terdapat beberapa fasa dalam melaksanakan acara larian berpagar. Fasa-fasa tersebut ialah:

1) permulaan 
2) lonjakan
3) layangan
4) mendarat
5) penamat 

(a) Fasa Permulaan

Teknik permulaan acara lari berpagar adalah sama dengan acara lari pecut. Gunakan gaya dekam di blok permulaan.

-Letakkan kaki lonjakan di belakang blok permulaan untuk mendapatkan lapan langkah sebelum melepasi pagar atau letakkan kaki lonjakan di hadapan blok permulaan untuk mendapatkan tujuh langkah sahaja.
- Lari dengan larian yang konsisten dari permulaan hingga dua langkah terakhir.
- Pendekkan langkah terakhir supaya pusat graviti berada di hadapan daripadakaki yang melangkah pagar.

(b) Fasa Lonjakan

*Jarak lonjakan ke arah pagar bergantung kepada beberapa faktor, iaitu:

- Ketinggian atlet
- Kelajuan larian
-Jarak jangkauan kaki hadapan
- Kelajuan langkah kaki hadapan

* Gaya lonjakan kaki yang baik

- Meninggalkan muka terk sama seperti lari pecut
- Melonjak dengan menggunakan hujung tapak kaki
- Kaki hadapan diangkat tinggi
- Kepala tegak memandang ke hadapan
- Pusat graviti ke hadapan sedikit dari kaki yang melonjak

(c) Fasa Layangan

- Angkat dengan pantas

No comments:

Post a Comment